Nieuws

Foto’s online: Met z’n allen de Noordzee in bij Wijk aan Zee: Dàt is pas cool!

 

Rond de 1500 mannen, vrouwen en kinderen hebben gisteren, maandag 1 januari, traditiegetrouw het nieuwe jaar ingeluid met een frisse duik in de Noordzee. Daarmee was de Nieuwjaarsduik in Wijk aan Zee een van de drukstbezochte Nieuwjaarsduiken van Nederland.

Sinds 1960
Een bijzonder fenomeen: op Nieuwjaarsdag: met z’n allen de Noordzee in. Het is een inmiddels 58 jaar oude traditie die stamt uit 1960 toen Ok van Batenburg met zijn maatjes van zwemvereniging Njord’59 in Zandvoort de ijskoude Noordzee trotseerde. Zijn voorbeeld werd gevolgd, inmiddels op bijna 200 locaties en door meer dan vijftigduizend mensen.

Nieuwe organisatie
In Wijk aan Zee werd gisteren de Nieuwjaarsduik voor de 10e keer georganiseerd. Toch had het weinig gescheeld of deze ‘coole’ traditie had dit jaar geen doorgang gevonden, omdat de twee (permanente) strandpaviljoens, Sun Sea Bar en het Strandhuis, zich terugtrokken als organisatoren.

Pascal en Esther
Het is te danken aan het initiatief van Pascal Weidijk en Esther van Amersfoort dat de duik alsnog doorgang kon vinden. Pascal en Esther zijn rasechte ‘Wijkers’. Esther groeide op in Wijk aan Zee en heeft er ook haar eigen kantoor (CijferMeester). En Pascal heeft, naast dat hij al 17 jaar bij de brandweer zit, in WaZ zijn eigen wijnwinkel Wijn & Druif. De gedachte dat de Nieuwjaarsduik in Wijk aan Zee geen doorgang zou kunnen vinden vonden Pascal en Esther onverteerbaar, dus pakten ze zelf het stokje over en slaagden erin om in ruim een maand tijd alsnog de organisatie op poten te krijgen én de benodigde sponsorgelden binnen te halen.

Vijf graden en een superklein strand
Dat de wisseling van de wacht geen invloed heeft gehad op het plezier van de circa 1500 deelnemers aan de Nieuwjaarsduik was duidelijk. Vanaf 14.45 uur kende het strand alleen nog maar lachende gezichten gedurende een met opzwepende muziek ondersteunde warming-up. Dat was overigens geen overbodige luxe, want weliswaar was er geen sprake van winterse omstandigheden, toch bleek de temperatuur van zo’n graad of 5 niet echt uitnodigend om langdurig stil te staan.

 

Om 15.15 uur, vijftien minuten later dan gepland, was het burgemeester Martijn Smit die het startsignaal liet klinken voor de nu al ‘coolste’ ervaring van het jaar, waarna de stoere meute zich in hoge snelheid zeewaarts begaf. Lang hoefde men overigens niet te lopen, want door de vloed was het strand tot een minimum gereduceerd. Het betekende dat het een snelle editie werd: korte aanloop, snelle duik, en even zo snel weer terug in de kleding en aan de erwtensoep.

 

Volgend jaar weer!
En nu maar weer wachten op volgend jaar als ongetwijfeld de 11e editie van de Nieuwjaarsduik op het programma staat… met dank aan Pascal en Esther en al die vrijwilligers en sponsoren!

De foto’s:
Alle foto’s gemaakt door Wim Meijer vind je hier

Bron: Beverwijk Nieuws

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *